یادم می آید کلاس دوم ابتدایی بودم. پدرم بسیار اصرار داشت که من کلمات را به صورت حرف حرف ننویسم . مادرم می گفت :چرا بیخود به بچه گیر می دهی ؟مگر نوشتن با نوشتن فرقی می کند؟. پدر با طمانینه ای که خاص خودش بود پاسخ می داد :بله خانم، فرق دارد اول باید کلمه را نوشت بعد نقطه هایش را گذاشت چرا که در رسم الخط فارسی این چنین دستوری آمده است .
من هم که همیشه از کلمه ی دستور فراری بودم لجبازی می کردم وکلمه هارا حرف به حرف می نوشتم. اما بعد ها فهمیدم که پدر درست می گویند و بایستی این چنین نوشت .
خوب بگذریم
همان طور که همه ی عزیزان مطلع هستند دربین تمام نوشتار های دنیا از رسم الخط آسیای جنوب شرق تا اروپای مرکزی و بقیه رسم الخط ها ،حروف به هم چسبیده نیست. نه در خط روسی، نه در لاتین نه در اسپانیولی ونه دیگر رسم الخط ها .اما در خطی که ما از عربها عاریه گرفته ایم، مجبوریم بعضی حروف را بچسبانیم بعضی دیگر را نه .
پس حالا من معلم برای این که دانش آموزانم به این توانایی دست یابند، یعنی بتوانند کلمات را بدون معطل شدن و حرف به حرف نوشتن بنویسند چه کار ها یی می توانم انجام دهم .
می توان به بچه ها تمرینهای این چنینی داد.
بچه ها می خواهیم این صفحه یا این بند از کتاب را بدون نقطه بنویسیم، به شرط آن که برای نوشتن هرکلمه ای فقط به تعداد جدا شدن هایش مداد را از روی کاغذ برداریم .
و یا این تمرین
تعدادی کلمه ی طولانی از قبل آماده کنیم سپس به صورت مسابقه بچه ها را پای تابلو بیاوریم و مثلا بگوییم
برای نوشتن این کلمه فقط می توانی 5 مرتبه گچ را از تابلو جدا کنی یا مثلا چند تا کلمه در قالب یک جمله کوتاه پای تابلو بنویسیم واز بچه ها بخواهیم که سریع تعداد برداشتن های گچ را به ما بگویند یا این که از کلماتی مانند (محمد
مجتبی و....) که فقط احتیاج به یک بار قلم گذاشتن روی کاغذ دارند، روی تابلو یک بازی طراحی کنیم .
البته در این میان نباید نقش پایه های پایین تر را در این زمینه فراموش کرد. کلاس اول ودوم نقش تعیین کننده ای در جلو گیری از این مشکل دارند . اگر همکاران پایه های اول و دوم با حوصله وصبر قابل تحسین وتمجیدی که دارند سعی کنند ، جلو گیری از حرف به حرف نویسی را مد نظر قرار دهند، بسیاری از دانش آموزان در پایه های بالا تر این مشکل را نخواهند داشت .
درک این مفهوم که برای زیبا وصحیح نوشتن، لازم است حروف به هم چسبیده، پشت سر هم نوشته شوند برای بچه ها خیلی جالب است . وقتی خود بچه ها با یکی دو بار تمرین یک کلمه و در هر بار تمرین ،یک بار جدا جدا و یک بار به صورت پشت سر هم کلمه را بنویسند ،سهولت وزیبایی پشت سر هم نوشتن را درک می کنند .
باعجله نوشتن، عامل بد خطی
به نظر من یکی دیگر از عوامل بد خطی با عجله نوشتن است چرا که سریع نوشتن باعث می شود دانش آموز به ترکیبات حروف ودیگر قوانین خوشنویسی توجهی نداشته باشد . از طرفی با سرعت نوشتن باعث خستگی عضلات دست می شود که خستگی عضلات نیز مزید بر علت شده و باعث بد خطی بیشتر خواهد شد . پس باید بدانیم از دادن تکالیف ( ونوشتنی های ) زیا د به دانش آموزان بپر هیزیم چرا که عامل بد خطی خواهد شد
مهدی باغی