پیشدرآمد
تحولات علمی در سالهای اخیر به خصوص در زمینه فناوری اطلاعات لزوم تجدیدنظر در امر آموزش و پرورش را صد چندان نموده است تا بتوان از این طریق همگام با تحولات علمی و اطلاعات هزاره جدید حرکت نمود.
ز جمله تحولاتی که در برخی از کشورها به منظور پاسخگویی به نیازهای به وجود آمده در عصر فناوری اطلاعات روی داده است، معرفی مدارس هوشمند است. در نوشتار حاضر سعی شده است با استفاده از منابع مختلف که عمدتاً سایت اینترنتی مدارس هوشمند مالزی و دانشگاه هاروارد میباشند، مباحثی چند جهت معرفی این مدارس تهیه گردند. بنابراین این نوشتار درصدد معرفی مدارس هوشمند کشور خاصی نمیباشد بلکه همانطور که قبلاً گفته شد صرفاً جهت معرفی این مدارس، مبانی و اهداف آنها تهیه شده است.
مقدمه
مدارس هوشمند بر پایه دیدگاههای نوینی استوار هستند که فواید آن نه تنها متوجه مدارس خواهد شد بلکه تجارب واقعی زندگی را در اختیار دانشآموزان قرار خواهد داد. در قرن بیست و یکم دانشآموزان به جای کیفهای مملو از کتب حجیم با کامپیوترهای کیفی سر کلاس درس حاضر خواهند شد که امکان دسترسی آنها به اطلاعات نامحدود را فراهم خواهد ساخت. امتحانات از طریق رایانه برگزار خواهد شد و دانشآموزانی که به علت بیماری نتوانند در کلاس درس حاضر شوند، قادر خواهند بود در منزل از طریق رایانه درسهای خود را دنبال کنند.
تاریخچه پیدایش
در اوایل سال 1996، وزارت آموزش و پرورش کشور مالزی درگیر بحث عمومی در قالب یک طوفان مغزی گردید. در این طوفان مغزی، بازنگری به مفهوم و راهاندازی مجدد نظام آموزش و پرورش مالزی مطرح گردید.
نظام آموزش و پرورش مطلوب، به نظامی گفته میشود که حاصل آن افرادی است که در سطوح مختلف هوشی، روحی، عاطفی و جسمی از تعادل و هارمونی و اعتقاد به خدا و ایثار برای خدا برخوردار باشند. حاصل چنین تلاشی شهروندانی خواهد بود که از دانش کافی و استاندارد اخلاقی، مسئولیتپذیری و توانایی در جهت رسیدن به هر سطحی از رفاه شخصی، همچنین مشارکت در ایجاد تعادل در خانواده، جامعه و تمامی هممیهنان خود برخوردار باشند.
ویژگیهای مدرسه هوشمند
در مدرسه هوشمند فلسفه آموزشی بر این موضوع تأکید دارد که هر کس بیشتر توانایی دارد میتواند بیشتر یاد بگیرد.
در مدرسه هوشمند برنامه آموزشی طوری طراحی میگردد که تمامی نیازهای و تواناییهای متفاوت و دانشآموزان را پوشش دهد.
در مدرسه هوشمند، محیط مدرسه مشوق یادگیری است.
در مدرسه هوشمند ارزیابی به صورت مستمر صورت میگیرد و آموزش مطلوب را پشتیبانی میکند.
مدیران و معلمین با تجربه و حرفهای در مدارس هوشمند از توانمندیهای اولیاء در جهت کمک به امر آموزش بهرهگیری میکنند.
اهداف مدرسه هوشمند
مدارس هوشمند دارای 5 هدف عمده و مهم هستند.
دو هدف نخستین به فرد مربوط میشود.
تشویق دانشآموز به ارتقای فردی از ریشههای عاطفی، روحی و جسمی.
فراهم سازی فرصتهای مناسب برای فرد در جهت رشد توانمندیهای خود.
هدف سوم به جامعه مربوط میشود:
تولید نیروهای انسانی متفکر که از سواد فناوری برخوردار باشند.
چهارمین و پنجمین هدف به نظام آموزشی مربوط میشود:
آموزش و پرورش مبتنی بر دمکراسی به گونهای که همه افراد از کودکی از فرصت برابر در یادگیری برخوردار گردند.
افزایش مشارکت اولیاء، مسئولین محلی و سایر مردم در روند آموزش و پرورش