هرچند ایرانیان از پیشگامان ساختن کاغذ بودند، اما پس از اختراع دستگاه کاغذساز در اروپا، انبوهی از کاغذهای اروپایی به ایران و دیگر سرزمینهای اسلامی وارد شد و بازار کاغذسازان دستی را که از شاگردان خود پس افتاده بودند، کساد کرد. پس از زمان اندکی، کاغذهای دستی برای همیشه برچیده شدند و زمان
زیادی نگذشت که حتی خاطرهی پیشگامی در کاغذسازی نیز از یادها رفت. پس از چندی، نخستین دستگاههای کاغذسازی به کشورهای اسلامی وارد شد و ساختن کاغذ به شیوهی نوین آغاز شد.
نخستین کارخانهی کاغذسازی ایران پیش از جنگ جهانی دوم بنیانگذاری شد، اما چندان موفق نبود تا این که بیش از 50 سال پیش دستگاه کاغذساز دست دومی به ایران وارد شد و در کرج به کار انداخته شد. کاغذهای ساخت این کارخانه نیز نتوانست با کاغذ خارجی رقابت کند و آن کارخانه بهزودی بهصورت کارخانهی مقواسازی درآمد. در سال 1326 خورشیدی نیز شرکتی با سرمایهگذاری حسنعلی حکمت، دکتر صلحدوست، عیسائیان و چند نفر دیگر، در ورامین بنیانگذاری شد که کاغذهای باطلهی ادراهها و سازمانها خوراک آن بود. سپس، در سال 1346 شرکتی به نام شرکت سهامی کاغذ پارس با سرمایهی اولیهی 550 میلیون ریال در هفتتپه بنیانگذاری شد و نخستین کارخانهی کاغذسازی ایران در سال 1349 کار خود را آغاز کرد.
در سال 1352، بزرگترین کارخانهی کاغذسازی ایران به نام مجتمع صنایع چوب و کاغذ ایران(چوکا) با مشارکت وزارت صنایع(60 درصد سهام) وزارت شاورزی و عمران روستایی(40 درصد سهام) در کیلومتر شش جادهی رضوانشهر به تالش بنیانگذاری شد و در سال 1357 کار خود را آغاز کرد. اوج گیری انقلاب اسلامی و پیروزی مردم ایران بر نظام شاهنشاهی پهلوی به بستهشدن بسیاری از کارخانهها از جمله همین کارخانهی کاغذسازی انجامید که بیشتر از سوی خارجیها اداره میشد. از سال 1361 تلاشهای برنامهریزی شدهای برای راه اندازی دوبارهی تولید کاغذ آغاز شد و با تحویل کارخانه به سازمان صنایع ملی ایران در سال 1364، این تلاشها به بار نشست و از آن سال است که این کارخانه در کار ساختن کاغذ ایرانی بسیار پویا و کارآمد شده است.
اکرم نصرآزادانی