نقش آمینو اسید ها در بدن
آمینو اسید ها به دو نوع ضروری و غیرضروری تقسیم می شوند از نظر تئوری 8 آمینو اسید ضروری وجود دارد که اگر رژیم غذائی شما شامل والین – لوسین – ایزو لوسین – لیزین –میتونین – فنیل آلانین –ترئونین و تریپتوفان باشد بدن قادربه ساختن تمامی دیگر امینو اسیدها را به منظور رشد ماهیچه ای ترشح هورمونها و آنزیم و غیره (حتی رشد ناخن انگشتان) می باشد اما دست کم 4 آمینو اسید دیگر وجود دارد که برای بدنسازان ضروری به شمار می روند ( هرچند که غیر ضروری نامیده می شوند ) :گلوتامین – تورین – آلانین – آرژنین .
در حقیقت حتی پروتئین هائی که متخصصین تغذیه کامل به شمار می آورند (مرغ – ماهی – شیر و ...) برای بدنسازان در واقع پروتئین های ناکاملی هستند و مقدار کافی آمینو اسید برای بدنی تحت فشار شدید وزنه و احیا مجدد فراهم نمی کنند به همین دلیل باید از مکمل های پروتئینی استفاده کنند .
قبل از آنکه تک تک آمینو اسید ها را توضیح دهم ابتدا ببینیم بدنمان باپروتئینی که می خوریم چه می کند . پروتئین ها ابتدا در معده توسط آنزیم پپسین به زنجیره های کوچکتر آمینو اسید تجزیه می شود و در روده کوچک به آمینو اسیدهای منفرد یا دی پپتید و تری پپتید (زنجیره های با طول دو یا سه آمینو اسید ) تجزیه جذب خون و سپس به کبد می رود سه اتفاق برای این آمینو اسید ها در کبد می افتد 1- دوباره وارد جریان خون شود 2- در تشکیل یک یا انواع دیگر امینواسیدها ترکیب شود 3- مجددا تجزیه و متابولیت شود مثلا ساخت HMB ( هیدروکسی بتا متیل بوتیرات- که در مورد آن جداگانه توضیح خواهم داد )
پروتئین اضافه تجزیه می شود بخش نیتروژنی به اوره و از ادرار دفع می شود و ساختار کربنی آن به صورت چربی ذخیره می شود . همچنین می تواند به عنوان سوخت برای انرژی مصرف شود بویژه آمینو اسید های شاخه ای – لوسین – ایزو لوسین و والین – که به عقیده من برای بدنسازان از نان شب واجب تر هستند .
ضمنا تمام آمینو اسید ها دارای دو شکل L و D هستند ( حتما در مورد چربی سوز ال – کارنتین شنیده اید) این دو نوع از لحاظ شیمیائی یکسان ولی از نظر ساختمانی تصویر آئینه ای یکدیگر هستند و تقریبا تمام ملکولهای پروتئینی بدن ما از شکل L تشکیل شده است .
آمینو اسیدهای ضروری
متونین : در تمامی پروتئین های کامل یافت می شود یک انتی اکسیدان قوی و یکی از سه آمینو اسیدی است که برای تشکیل کراتین در بدن استفاده می شود . اما نقش چندانی در عضله سازی یا از دست دادن جربی ندارد .
فنیل آلانین : در تمامی پروتئین های کامل و میوه جات و عدس یافت می شود موجب تحریک و ترشح ماده ای می شود که باعث کاهش اشتها و احساس سیری میشود همینطور از طریق ممانعت از تجزیه اندورفین ( که هنگام ورزش ترشح آن زیاد می شود ) موجب کاهش احساس درد می شود.