برای نشان دادن حرکت توپ بر روی آب به وسایل مورد نظر نیاز داریم: تشت پر از آب - چند عدد توپ پلاستیکی . اکنون توپها را داخل تشت پر از آب رها می کنیم و با فوت کردن به وسیله دهان، آنها را به این طرف و آن طرف حرکت میدهیم و توضیح میدهیم که چیزی که باعث حرکت توپها میشود، باد است. ما با فوت کردن، باد ایجاد میکنیم و این باد باعث حرکت توپ میشود.
حال که دقت میکنیم، میبینیم که داخل خود توپ هم پر از هوا میباشد. وقتی توپ را بر روی زمین رها میکنیم، مشاهده میکنیم که توپ به سمت بالا حرکت میکند. به این ترتیب نتیجه میگیریم که هوا و جریان هوا باعث ایجاد باد میشود، میتواند اجسام را به حرکت در آورد.
بادبادک و باد
هدف آموزشی:
مهارتی: ایجاد هماهنگی چشم و دست در برش با قیچی
آزمایش دیگری که به وسیله آن میتوان جریان هوا را نشان داد، درست کردن بادبادک میباشد.
بادبادک را به وسیله:
1ـ کاغذ رنگی
2ـ چسب
3ـ مقوا
4ـ چوب حصیر
5ـ قیچی
درست می کنیم و با بستن نخ به بادبادک آن را در آسمان رها میسازیم. حال مشاهده میکنیم که عامل حرکت بادبادک در آسمان نیز هوا میباشد. و این حرکت را ما خودمان ایجاد کردهایم و به کمک جریان هوا توانستهایم بادبادک را در آسمان حرکت دهیم.
همچنین پرندگان با وجود جریان هوا میتوانند حرکت کنند و ما دیگر این حرکت را ایجاد نمیکنیم، بلکه خود آنها انجام میدهند، آنهم به وسیله حرکت دادن بالهایشان در آسمان میتوانند پرواز کنند.
نمایش زیبایی
اهداف آموزشی:
دانشی: یادگیری نام ماهها و فصول سال.
نگرشی: ایجاد نگرش مثبت نسبت به مراسم ملی.
مهارتی: تقویت و توان انجام دادن کار گروهی.
الف) دانشی: یادگیری نام ماهها و فصول سال
برای آشنا ساختن دانش آموزان با ماهها و فصول سال میتوان ابتدا با درست کردن، کار دستیهایی از طبیعت، آنها را با تفاوتهایی که در فصول سال وجود دارد، آشنا کرده و به آنها یاد میدهیم که هر سال 4 فصل دارد: بهار ـ تابستان ـ پاییز ـ زمستان.
مثلاً: ما میتوانیم با کشیدن طبیعتی با گل و گیاه و درخت، سرسبزی بهار را نشان دهیم و با کشیدن طبیعی با درختان پر میوه و سبز تابستان را نشان دهیم. با کشیدن خزان شدن درختان با برگهای زرد و قرمز و نارنجی پاییز را نشان دهیم و با کشیدن، طبیعتی پوشیده از برف زمستان را نشان دهیم. بعد از انجام این کار، دانش آموزان را به چهار گروه سه نفری تقسیم میکنیم و از آنها میخواهیم نقاشیهایی از فصول سال برایمان بکشند. برای مثال: گروه اول: بهار، گروه دوم: تابستان، گروه سوم: پاییز، گروه چهارم: زمستان.
بعد از اتمام نقاشی بچه ها، از آنها میخواهیم در مورد فصلهایی که نقاشی کردهاند توضیحاتی از قبیل: نوع میوه فصل ـ نوع لباس و ماههای فصل، را بازگو کنند.
گروه اول ـ بهار:
گروه اول که بهار را نقاشی کردهاند در مورد بهار چنین میگویند: در فصل بهار پرندگانی که کوچ کردهاند باز میگردند. هوا کم کم رو به گرمی میرود. در فصل بهار میوههایی مانند گوجه سبز، هنداونه، توت فرنگی، سیب، وجود دارد، برف کوهها آب میشود و رودخانه ها پر از آب میشود، و سه ماه در فصل بهار وجود دارد که عبارتند از:
1ـ فروردین
2ـ اردیبهشت
3ـ خرداد.
گروه دوم ـ تابستان:
گروه دوم که تابستان را نقاشی کردهاند در مورد تابستان چنین میگویند: در فصل تابستان آلو، گیلاس، وجود دارد. هوا خیل گرم میشود و انسانها به مسافرت میروند و ما لباسهای خنک میپوشیم. کشاورزان در این فصل محصول گندم و جوی خود را درو میکنند. تابستان سه ماه دارد:
1ـ تیر
2ـ مرداد
3ـ شهریور
گروه سوم ـ پاییز:
گروه سوم که پاییز را نقاشی کردهاند، چنین میگویند: هوا رو به خنک شدن میرود، برگها زرد میشود و میریزند، میوه فصل پاییز: کیوی و انار، میباشد، فصل پاییز سه ماه دارد:
1ـ مهر
2ـ آبان
3ـ آذر
گروه چهارم ـ زمستان:
گروه چهارم که زمستان را نقاشی کردهاند چنین میگویند: هوا خیلی سرد میشود، درختان دیگر برگی ندارند، هوا برفی میشود و از آسمان برف میبارد و با برفی که بارید میتوان آدم برفی درست کرد. لباسهای گرم، مخصوص این فصل میباشد، در فصل زمستان میوههای مثل نارنگی و پرتقال وجود دارد. زمستان هم سه ماه دارد :
1ـ دی
2ـ بهمن
3ـ اسفند
فصل زمستان آخرین فصل سال است.
ب ـ نگرشی ـ ایجاد نگرش مثبت به مراسم ملی:
بعد از گذشتن فصلهای سال دوباره فصل بهار می آید - عید ما مسلمانان میباشد ـ روز اول فصل بهار عید میباشد و سال، نو میشود. ما در سال نو، سفره هفت سین میچینیم و در سفره هفت سین: قرآن، آینه، سبزی، ماهی، سیر، سماق، سنجد، سرکه، سمنو، سیب قرار میدهیم. در سال نو همه بزرگترها و قوم و خویشها به دیدن همدیگر میروند و سال نو را به هم تبریک میگویند.
ج ـ مهارتی - تقویت انجام دادن کارهای گروهی:
برای انجام دادن این کار و تقویت کارهای گروهی در بچهها روی هر کدام اسم ماهی از فصلهای سال را قرار میدهیم و از آنها میخواهیم تا با گرفتن یک عدد بادکنک و گفتن تبریک سال نو، نام ماه خود را معرفی کنند و با خوشحالی دور سفره هفت سین چیده شده شعر عید را بخوانند، بدین صورت:
فـروردین آمـد بـه به
گل میخندد قهقهقه
دو تخـم مــرغ رنگـی
چــه سفره قشنگی
عیـد آمـد و گل آمــد
آواز بلبل آمـــــــد
عیــد آمــد عیــد آمــد
اردیبهشت و خـــرداد
سیب و سماق و سنجد
سکه و سیر و سنجد
فصـل بهـار زیبـاست
همــراه سبـزه و گل