1- اخــــــــلاص
امام صادق علیه السلام فرمود: الْمُعَلِّمُ لا یُعَلِّمُ بِالاَْجْرِ وَیَقْبَلُ الْهَدِیَّةَ اِذا اُهْدِىَ اِلَیْهِ؛ معلم به خاطر مزد درس نمىدهد، [بلکه براى خدا و با خلوص نیت آموزش مىدهد] و هرگاه هدیهاى به او دادند، آن را مىپذیرد.
2- عدالت میان شاگردان
پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله دورترین مردم از خداوند را دو گروه معرفى نمود و در توضیح گروه دوم فرمود: وَمُعَلِّمُ الصِّبْیانِ لا یُواسى بَیْنَهُمْ وَلا یُراقِبُ اللّهَ فِى الْیَتیمِ؛ و معلم کودکان که در میان آنان به عدالت رفتار نمىکند و در مورد یتیم، خدا را در نظر نمىگیرد.
3- تواضع
على علیهالسلام فرمود: مَنْ تَواضَعَ لِلْمُتَعَلِّمینَ وَذَلَّ لِلْعُلَماءِ سادَ بِعِلْمِهِ؛ هر معلمى که بر شاگردانش تواضع و فروتنى کند و در برابر دانشمندان خود را کوچک و پایین دست به حساب آورد، با دانش خود به آقایى مىرسد.
4- عمل به گفته هاى خود
رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود: در روز قیامت دانشمندان [و معلمان] بد را مىآورند و به آتش جهنم مىاندازند. یکى از آنان [از شدت عذاب] در داخل آتش به دور خود مىچرخد... کسانى که از او علم آموخته و نجات یافتهاند، به او مىگویند: واى بر تو! ما راه راست را از تو آموختیم و هدایت شدیم. چرا تو اینگونهاى؟ او پاسخ مىدهد: من نسبت به آنچه به شما مىآموختم و شما را از آن نهى مىکردم، مخالفت کردم.