کودکان از همان لحظه تولد راه و رسم برقراری ارتباط را یاد میگیرند. آنها اولین ارتباط خود را با مادر از طریق گریه کردن آغاز میکنند. پس از آن پیشرفت فرد در گرو ارتباط او با دیگران و دیگران با وی است. مهارتهای ارتباطی سرمایهای مهم برای هر فرد در راه موفقیت به شمار میرود.توانایی برقراری ارتباط برای همه مخلوقات زمین الزامی است و انسانها نیز از این قانون مستثنا نیستند البته ارتباط انسانها بسیار پیچیدهتر و دشوارتر از دیگر مخلوقات است و راههای مختلفی برای برقراری ارتباط میان آنها وجود دارد.
اتفاقی نیست که اغلب شرکتها و سازمانها در برنامه آموزشی خود برای پیشرفت شغلی کارکنان، مهارتهای ارتباطی را میگنجانند.تا حدودی میتوان گفت که اصلیترین عامل موفقیت شرکتها، صلاحیت برقراری ارتباط کارکنان آن است. کسانی که به مهارتهای ارتباطی مثل سخنرانی در جمع نیاز دارند، دورههای ویژهای برای آنها در شرکت یا خارج از آن تدارک دیده میشود.
معدود افرادی هستند که عقیده دارند، هر چه مهارتهای ارتباطی فرد قویتر باشد، به موفقیت بیشتری دست پیدا میکند و آینده شغلی درخشانتری خواهد داشت. همه میدانیم که فاکتورهای مهم دیگری نیز برای کسب موفقیت در کار وجود دارد، اما از اهمیت مهارتهای ارتباطی در این زمینه نباید غافل بود.
مزایای مهارتهای ارتباطی
این مهارتها میتواند زندگی شما را در آینده تحت تاثیر قرار دهد، قلب فرد مورد علاقهتان را برباید یا ازدواجتان را نجات دهد. در کار و تجارت هم فواید و مزایایی طبق موارد زیر خواهد داشت:
کنترل کارمندان: کنترل کارمندان نیازمند ارتباط پایدار و موثر است. اگر نتوانید با افراد زیر دستتان رابطه برقرار کنید، توانایی شما در مدیریت محدود خواهد شد و روحیه کارکنان را از بین خواهد برد. نیاز به برقراری ارتباط به طور صحیح در زمانهای ماموریت، تشویق، درک کردن کارمندان و آموزش دادن به آنها الزامی است. ارتباط خوب با کارمندان به شما فرصت میدهد بتوانید آنها را ترغیب و تشویق کنید و انگیزه لازم را برای کار به آنها بدهید. داشتن مهارت برقراری ارتباط صحیح از شما مدیری بهتر و کاملتر میسازد.
برخورد با افراد خارج از سازمان: چه برای یک شرکت کار کنید یا یک سازمان یا اداره دولتی، باید با افرادی خارج از آن شرکت یا سازمان از طریق تلفن ارتباط برقرار کنید. داشتن مهارتهای برقراری رابطه باعث میشود بتوانید در چنین موقعیتی هم خود و هم شرکتتان را به بهترین شکل به سوی مسیر مورد نظر هدایت کنید. ازاینرو تاثیرگذاری شما دو برابر اهمیت پیدا میکند. اول به خاطر تصویری که از شرکت یا سازمان محل کار خود به آنها نشان میدهید، دوم به خاطر پیشرفت کاری خودتان.
ایجاد اعتماد به نفس: با پیشرفت مهارتهای ارتباطی خود، خواهید دید که اعتماد به نفستان نیز روبه افزایش است. از این رو تقویت مهارتهای ارتباطی میتواند جزو راهکارهای طولانیمدت شما برای رسیدن به موفقیت باشد. بهتر است بدانید که ارتقای مهارتهای ارتباطی در جنبههای مختلف زندگی شما، فواید و منافع متعدد دیگری نیز دارد.
راههای پیشبرد مهارتهای ارتباطی: دورههای آموزشی یادگیری مهارتهای ارتباطی بسیار متداول هستند و حتی امکان دارد کارفرمای خودتان نیز چنین دورههایی برای کارمندان شرکت برپا کند. نوع دوره انتخابی شما بستگی به نیازهای خودتان دارد. دورههای مهارتهای تلفنی، مهارتهای ارتباطی نوشتاری و... . شما باید طی مشورت با رئیس خود، یکی از این دورهها را که بیشتر مورد نیازتان است، انتخاب و در آن شرکت کنید. تمرین نیز ضروری است، به همین خاطر بهتر است در هر موقعیت مناسبی با کارمندان و همکاران خود صحبت کنید. 3 نکته دیگر نیز وجود دارد که باید به یاد بسپارید:
1- ارتباط مسالهای دوطرفه است. فقط حرف زدن شما برای کارکنان شرکت مهم نیست. شما باید آنها را نیز ترغیب کنید تا آزادانه با شما گفتگو کنند. در بعضی موارد این مساله سادهای نیست، به همین دلیل مهارتهای برقراری ارتباط میانفردی، اهمیت ویژهای پیدا میکند. شنونده خوب بودن برای هر کسی، سرمایهای فوقالعاده محسوب میشود.
2- هر کسی که طرف صحبت شما باشد ، یک فرد محسوب میشود. یک گروه نیز ترکیبی از افراد مختلف است و این را باید به یاد داشته باشید. باید مخاطبان خود را بشناسید تا بتوانید با آنها ارتباط صحیح برقرار کنید.
3- اگر کارمندان و کارکنان زیادی زیردست شما هستند ، داشتن یک حافظه خوب به شما بسیار کمک خواهد کرد؛ چون برای این که بتوانید مدیری قدرتمند و خوب باشید، باید تکتک کارمندان خود را خوب بشناسید.
حافظه در انواع برقراری ارتباط نقش مهمی دارد، یک نمونه آن سخنرانی در جمع است؛ چون صحبت با افراد موجب بالا رفتن اعتماد به نفس و تاثیرگذاری شما میشود. حافظه همچنین برای ارائه ایدهها، کارها و پیشنهادهایتان به بالادستان مفید است. اگر بتوانید همه اطلاعات لازم را کسب کنید، نهتنها سطح کاریتان بالاتر خواهد رفت؛ بلکه تاثیرگذاری بیشتری هم خواهد داشت.
برقراری ارتباط مبحثی بسیار گسترده است؛ اما باید از جایی شروع کنید تا بتوانید مهارتهای ارتباطی خود را ارتقا دهید. شاید بهترین نقطه شروع، نقطه ضعفهایتان باشد. بهتر است با رئیس خود درباره این موضوع گفتگو کنید و اگر رئیسی ندارید، با یکی از دوستانتان که به عقاید و نظرات او احترام میگذارید، صحبت کنید.www.gorooh.parsiblog.com