کلیه ی اجسام موجود در طبیعت از نظر هدایت الکتریکی به سه دسته ی کلی تقسیم می شوند.
1) هادی ها : اجسامی هستند که جریان برق را به راحتی از خود عبور می دهندمانند مس،طلا ،نقره و....
2) نیمه هاد ها:اجسامی هستند که تحت شرایطی از جمله اعمال انرژی خارجی مانند گرما ،جریان برق را به مراتب کمتر از هادی ها از خود عبور می دهند.مانند سیلسیم ،ژرمانیمو....
3) عایق ها:اجسام عایق برق را اصلا از خود عبور نمی دهند مانند کاغذ،پلاستیک و...
از میان عناصر نیمه هادی سیلسیم و ژرمانیم بیشترین مصرف را در ساخت قطعات الکترونیکی دارند.برای تفهیم بهتر عملکرد نیمه هادی ها به این مثال توجه کنید: اگر در یک کلاس 8 نفر دانش اموز ثبت نام کنندو از بین آنها 1یا2 دانش آموز در کلاس حضور داشته باشند ،معلم به احتمال زیاد تدریس ندارد و کلاس تعطیل می شود. ولی اگر 5یا6یا7 دانش آموز در کلاس باشند ،معلم تمایل دارد که کلاس تشکیل شود. حال اگر فقط 4 نفر در کلاس باشند احتمال تشکیل کلاس یا تعطیلی مساوی است و عوامل خارجی در آن تاثیر دارند مثلا اگر هوا در اثر بارندگی خیلی سرد باشد کلاس تعطیل خواهد شد.
صدور الکترون درون مواد شبیه مثال فوق است. هر اتم دارای دو بخش "الکترون"و"هسته"است بهعلت اینکه هسته خیلی سنگین است و الکترون های سبک به دور آن می چرخند.الکترون هایی که در لایه ی آخر قرار دارند،می توانند آزاد شوند.بنابراین اگر جسمی 1یا2یا3الکتون در لایه ی آخر اتم خود الکترون داشته باشد ،این الکترونها مانند دانش آموزان که تمایل به ماندن در کلاس ندارند می خئاهند از اتم جدا شوند ای ن مواد اصطلاحا "هادی"می گویند.جسمی که در لایه ی آخر خود5یا6یا7 الکترون دارد" عایق" است و جسمی که در لایه ی آخر خود 4الکترون دارد که رفتن و یا ماندن الکترونها در جسم مانند مثال به شرایطی مانند حرارت ،فشار ،نور و .... بستگی دارد نیمه هادی هستند . در طبیعتنیمه هادی های مانند سیلسیم و ژرمانیم در میان شن و ماسه زیاد یافت می شود.
جریان الکتریکی:
جریان الکتریکی عبارت است از الکترون ها (در اثر ضربات ارتعاشی ) در درون یک هادی (سیم )که دو سر آن دارای اختلاف پتانسیل (سطح)است.در صورتی که اختلاف پتانسیل باشد جریان نیز وجود دارد.
جریان مستقیم:
به جریانی گفته می شود که هرگاه در مدار برقرار گردد،جهت حرکت الکترونها تغییر نمی کند. حرکت الکترونها در مدار بستهاز قطب منفی به مثبت است.که به اختصار به آن "DC"می گویند.
جریان متناوب :
به جریانی می گویند که هر گاه در مدار بسته بر قرلر شود جهت حرکت الکترونها تغییر یافته و مانند خیابان دو طرفه است.که اتو مبیل ها در دو طرف حرکت می کنند. به عبارت دیگر جهت جریان هر ثانیه 50 بار (برق متناوب شهر )و جای قطب ها (فاز ونول )عوض می شود که این تغییرات را اصطلاحا "فرکانس " می گویند.این جریان رابه اختصار " AC "می گویند.
ترانزیستور
یکی از مهمترین قطعات الکترونیکی ترانزیستورها هستند.که به واسطه ی اعمال شگفت انگیزی که ترانزیستور انجام می دهد به سنگ جادو معروف شده است. ترازیستور دارای 2،3یا 4 پایه دارد.اگر از ترانزیستور خوب استفاده شود ،طول عمر بالایی دارد.ولی در مقابل حرارت زیاد و ولتاژبالا نمی تواند مقاومت کند.ساختمان ترانزیستور از نیمه هادیها است. ترانزیستور ،از دو قطعه نیمه هادی سیلیکون مثبت و یک قطعه نیمه هادی سیلکون منفی ،یا دو قطعه سیلکون منفی و یک مثبت تشکیل می شود.
ترانزیستور سه پایه دارد ،یکی بیس به معنی پایه،امیتر به معنی پخش کننده و کلکتور به معنی جمع کننده می باشد.اگر جریان کوچکی در بیس برقرار شود،جریان خیلی بیشتر در پایه ی کلکتور به وجود می آید .بنابراین ترانزیستور یک دستگاه تقویتی است که با جریان بیس کنترل می شود. جریان خروجی کلکتوربا بیس کم و یا زیاد می گردد.پس مقادیر سیگنال خروجی از پایه ی کلکتور به مقادیر جریان بیس بستگی دارد.در ترانزیستور تحریک نشود،سیگنال ورودی در کلکتور به هیچ عنوان تقویت نخواهد شد.
آی سی
آی سی یا مدار مجتمع ،در حقیقت تعداد زیادی مقاومت خازن ،دیودو ترانزیستور می باشد که در حجم بسیار کوچک با مهارت و تکنیک خاصی جا سازی و ساخته شده است. از مهمترین مزایای آی سی علاوه بر کاربرد وسیع آنها ،می توان به قابلیت اطمینان عملکردبیشتر ،هزینه ی کمتر ،فضای کمتر و سهولت چیدن آنها بر روی برد مدار چاپی است. واز معایب آن می توان کمتر بودن انعظاف پذیری و محدودیت های مو جود ددر عملکرد آن است.
در ای سی تعداد ی پایه وجود دارد که معمولا بیشتر از سه پایه است.وظیفه ی آی سی در مدارها تقویت نمودن ،نوسان سازی ، پردازش و غیره است.از مهم ترین آی سی ها که در کامپیوتر ها استفاده می شودبرای پردازش اطلاعات میکروپروسسور یا ریز پردازنده است.www.gorooh.parsiblog.com