اگر در یک روز برفى فقط زیبایى هاى برف را ببینیم و براى یک روز هم که شده به مسائلى چون دیر رسیدن به مقصد، سرما خوردن، لیزخوردن، خیس وکثیف شدن کفش و لباسها و... توجهى نداشته باشیم و درست مثل یک بچه با برف بچگى! کنیم آن موقع یکبار دیگر سؤالات سالهاى کودکى در ذهنمان شکل مى گیرد:
برف چطور تشکیل مى شود و چند نوع بلور برف داریم؟! در اواخر دهه ???? مردى که «Wilson Bently» نام داشت و عاشق زمستان بود بر روى بلورهاى برف مطالعه کرد. او تمام زندگیش را صرف عکاسى از این بلورها کرد (به همین خاطر هم مردم او را آدمى عجیب و غریب تصور مى کردند) . سرانجام در ?? ژانویه سال ???? موفق شد از این بلورها تصویرى داشته باشد(کارى که در طول زندگیش بیش از ???? مرتبه انجام داد!) او به این نتیجه رسید که هیچ ? نوع کریستال برفى شبیه به هم نیستند. در حقیقت احتمال اینکه بر حسب اتفاق ? ذره برف کاملاً شبیه هم باشند در حدود یک میلیون تریلیون است. (یعنى عدد دهى که ?? صفر جلوى آن باشد!!) و جالب تر اینکه یک تریلیون تریلیون تریلیون (یعنى عدد ?? که ?? صفر در جلوى آن است) نوع مختلف از ذرات برف وجود دارد!! (همان دانه هاى برفى که از نظر ما همیشه یک شکل است و فقط اندازه اش فرق دارد!) هر ذره برف از ? جزء تشکیل شده است: بخار آب، کریستال یخ و گرد وغبار. وقتى که بخار آب روى یک ذره غبار منجمد مى شود، کریستال یخ بوجود مى آید. گرد و غبار هم از آتشفشان ، گرده گل ، فرسایش خاک و... داخل ذره برفى مى شود. برف در ابرى که خیلى سرد است شکل مى گیرد. شکل کریستال یخ در داخل دانه هاى برف به درجه حرارت ابر بستگى دارد و اندازه آن نیز بسته به رطوبت ابر است. هرچه رطوبت بیشتر باشد بلورها بزرگتر مى شوند و هنگامى که از ابر مى بارند سرعت ریزش برف بسته به شکل آنها ، متفاوت مى شود.
چرا برف سفید است؟ همه مى دانیم که نور مرئى خورشید سفید است. اجسام بر اساس جذب قسمتى از این نور، رنگ مى گویند. اما برف بیشتر، نور را منعکس مى کند. ساختار پیچیده کریستال هاى برف به گونه اى است که از تعداد بیشمارى سطوح کوچک و ریز تشکیل شود است و همین شکل ساختمانى آنها باعث مى شود نور خورشید بطور کامل از آن منعکس شود و فقط میزان کم و ناچیزى از آن نور بطور یکسان و یکنواخت در سر تا سر طول موج نور مرئى جذب مى شود و به همین خاطر ظاهر نهایى برف سفید رنگ است.
به چه علت برخى اوقات یخ و برف به رنگ آبى دیده مى شوند؟! همانطور که گفته شد بطور کلى برف سفید رنگ است. چرا که بیشتر نور مرئى در سطح برف و یخ بدون هیچ انتخاب و تفکیکى براى رنگى خاص ، انعکاس پیدا مى کند. تفاوت زمانى بوجود مى آید که بخشى از نور خورشید در برف انتقال و نفوذ پیدا کند. وقتى نور به داخل برف یا یخ وارد مى شود دانه هاى یخ میزان زیادى از نور را پخش و پراکنده مى کنند. اگر نور در تمام جهات و ابعاد پخش شود ممکن است سرانجام بدون هیچ جذبى منعکس شود و از نزدیکترین سطح خارج شود و همچنان برف را سفید ببینیم. اما وقتى جذب صورت مى گیرد، بیشتر رنگ قرمز در مقایسه با آبى جذب مى شود(البته نه خیلى زیاد و قابل توجه) به همین علت اگر با انگشتان خود در برف حفره اى ایجاد کنید و به داخل آن نگاه کنید، نور آبى یا نزدیک به آبى را خواهید دید.(بسته به عمق برف) نور آبى خورشید محصول عبور از یک مسیر نسبتاً طولانى از میان یخ وبرف است. بنابراین طیف مورد نظر وابسته به جذب است و نه انعکاس (برخلاف تصور عده اى ازما!) به عبارتى ساده تر؛ سطح یخ و برف مانند یک فیلتر است که اگر ضخامتى معادل فقط یک سانتى متر داشته باشد تمام نور از میان آن بیرون مى آید اما اگر ضخامت آن یک متر باشد، بیشتر رنگ آبى از آن خارج مى شود.
چرا برف عایق مناسبى است؟ در بین کریستال هاى برف تازه و پا نخورده، درصد بالایى ملکول هوا قرار دارد. (?? ?? درصد) از آن جاییکه هوا به سختى حرکت مى کند، انتقال گرما از بین آن به نسبت زیادى کاهش پیدا مى کند و مى تواند عایق خوبى باشد.
آیا برف قابل خوردن است؟ حتماً شنیده اید که در بسیارى از شهرهامردم با دیدن برف به یاد خوردن برف و شیره مى افتند. بچه ها هم که حتماً بطور پنهانى و دور از چشم بزرگترهاى برف نشناس!! مزه برف را چشیده اند! پس واقعاً خوردن برف ضررى ندارد!! برف تمیز کاملاً قابل خوردن است. اگرچه در مناطق شهرى به علت آلوده شدن آن با آلاینده هاى موجود در هوا، باید از خوردن آن اجتناب کرد! برخى اوقات هم برف حاوى جلبک است که باعث مى شود قرمز به نظر رسد، البته این برف را هم مى توان خورد و بعضى ها هم مى گویند بسیار خوشمزه است(اما با مسؤولیت خودشان ما که تا به حال امتحان نکردیم!)
آیا برف در چاله هاى عمیق سردتر است؟ درجه حرارت سطح برف تحت تأثیر هواى جو است. هرچه دماى هوا سردتر باشد، لایه هاى سطحى تر برف (cm ?? ??) سردتر است. اما برف در قسمت هاى عمیق تر چاله ها به علت گرماى زمین گرمتر است. چرا که حرارت و گرما در داخل زمین ذخیره و انباشته مى شود واز آن جهت که برف عایق خوبى است گرماى جمع شده در زمین به راحتى از آن خارج نمى شود.(درست مانند عایق سقف خانه ها) چرا برف در زیر قدم هاى ما قرچ و قروچ میکند؟ !برف ازکریستال هاى یخ تشکیل شده است(کریستال هایى که شش وجهى هستند و هر ذره برف حاوى تعدادى از آنهاست) بین رأس و سر کریستال ها فضا و شکافى وجود دارد که با هوا پر شده است. و وقتى برف به زمین مى رسد، هوا در میان لایه هاى آن حبس شده و گیر مى افتد. حتماً متوجه شده اید که وقتى روى برف پا مى گذارید فشرده مى شود و به این وسیله هوا با فشاراز میان برف خارج مى شود و صدایى که مى شنوید مى تواند حاصل شکسته شدن بلورهاى یخ باشد. در یک روز آفتابى ، لایه سطحى برف در اثر تابش خورشید، ذوب میشود. با پایین آمدن خورشید و غروب آفتاب به علت افت دما، لایه سطحى برف مجدداً یخ مى زند و روى آن قشر نازک یخ بوجود مى آیدکه اگر روى آن قدم بگذاریم پوسته بالایى مى شکند و حاصل آن قرچ و قروچ است.
آیا این امکان وجود دارد که در هواى گرمتر هم برف ببارد؟ براى تشکیل برف باید دما صفر درجه سانتى گراد یا ?? درجه فارنهایت و یا کمتر از آن باشد. در این حالت ممکن است دماى محل تشکیل برف(داخل ابر) آنقدر پایین باشدکه تولید برف کند اما دماى هوا در سطح زمین بالاتر ازدماى ذکر شده باشد(بالاتر از نقطه صفر یا انجماد) که در چنین وضعیتى به علت آنکه برف مرطوب ونمکدار است، در مجاورت هواى گرمتر ذوب مى شود و برعکس این برف است که هوا را سردتر مى کند و کم کم با ادامه بارش، برف روى سطح زمین انباشته مى شود.
و یک نکته دیگر را فراموش نکنید: ممکن است هوا آنقدر سرد شده باشد که براى ریزش برف مناسب باشد اما برفى نبارد! چرا که برف همان آب منجمد شده است اگر آب و رطوبت کافى در هوا نباشد ممکن است برف نبارد. زیرا وقتى آب در داخل ابر منجمد مى شود کریستال هاى یخ شکل مى گیرد و از اتصال کریستال ها ذرات برف بوجود مى آید، و وقتى این ذرات به اندازه کافى سنگین وبزرگ شدند به زمین مى ریزند و ما و خصوصاً بچه ها (آن هم بیشتر قشر فرارى از مدرسه! ) را شاد مى کند.