راهکارهای مقابله با برخی از عوامل تضعیف و تعطیل کنندهی درس انشاء چه عواملی روشهای مطلوب تدریس انشا را در مدارس ابتدایی، تضعیف میکنند؟
1ـ ناشناخته ماندن قلمرو و اهداف (انشا، نگارش، زبان ) و خط این مباحث، خانه را از پای بست ویران میکند، مثلاً روشن نبودن این که آیا داستان و نمایشنامه هم، در قلمرو انشا هستند؟ موجب شده معلمان ما در این موارد، آموزش نبینند. این قالبها و عناصر الزامی آن را قبل از تکلیف دادن در حد لزوم به شاگردان آموزش دهیم.
2ـ آشنا نبودن برخی از همکاران محترم با (ادبیات کودک) آنان را از دستیابی به متون و نمونههای ناب ادبی این سنین محروم میکند و همچنان یافتههای جهانی بسیار ارزشمند این بخش ادبی به قلمرو آموزش و پرورش ما راه نمییابد.
3ـ اشراف نداشتن برخی از همکاران محترم به روانشناسی تربیتی و رشد موجب به رسمیت نشناختن علمی دنیای کودکان است در نتیجه، بیتوجهی به این که دنیای کودک، دنیای احساس و بازی است و انشاء باید از ملموس به محسوس و آنگاه به معقول جریان یابد، حکم میشود. میتوان با طرح و انشاءهای مصور و از طریق نمایش عروسکی به دنیای کودکان راه یافت.
4ـ بیتوجهی به پرورش خلاقیت در کودکان، گفتهها و نوشتههای آنان را کم خون و تکراری میکند. میتوان با اطفا ترس و ایجاد شجاعت در بیان: هر چه میخواهد دل تنگت بگوی، طنز بساز بهار گلعزار را فرزند فراموش کار زمستان بشمار) دامنهی خلاقیت را توسعه داد.
5ـ معمولاً انشاء در مدارس «تدریس نمیشود» یعنی آموزش نمیدهیم و میخواهیم مثلاً اگر گفتید با «نماز» جمله بساز نباید بنویسیم «نماز ستون دین است» چون به ما گفتهاند جمله بساز نه پیدا کن …
6ـ آمیختگی مباحث «انشایی و زبانی» در تمرینهای انشایی.
7ـ آموزش ندیدن معلمان محترم در امر انشاء راهکار همکاران گرامی حتماً در دورههای آموزشی کلاسهای زبانآموزی شرکت کند.
8ـ کاربردی و مناسب نبودن بسیاری از موضوعات انشاء، نتایجی چون کشتن انگیزه ایجاد مشکلات روحی، رویکرد به تقلب و … را به دنبال دارد و ما از انشاء درمانی که کاری است لازم و شدنی باز میدارد.
9ـ بسیاری از معلمان متعهد و زحمتکش ما خود اهل قلم نیستند و این امر علاوه بر اینکه انگیزه ایشان را در تدریس دقیق علمی کاهش میدهد، دانشآموزان را از داشتن الگوهای درخشان محروم میکند. مثلاً هر بار معلم محترم خود انشایی نمونه اما در سطح بنویسد.
10ـ تنوع نداشتن تدریس انشاء و استفاده نکردن از قالبهای مختلف (روزنامه دیواری، انشای شفاهی مصور، انشای گروهی، طنز، قصه و نقشهخوانی و …) کلاس را از جاذبه میاندازد.
11ـ استفاده نکردن از تکنولوژی آموزشی در تدریس و دستورها یکی از مصادیق بارز بیتنوعی در آموزش است راهکار برای تدریس انشاء، دستور و علائم سجاوندی با تئاتر و بازیهای عروسکی میتوان آموزش داد.
12ـ بیتوجهی به انشای شفاهی که نیمه فراموش شده این درس میباشد، عاملی بسیار موثر در افت تحصیلی و ضعف خلاقیت دانشآموزان به شمار میرود.
13ـ عاری بودن بیشتر مدارس از یک «محیط غنی محرک» از جمله کتابخانهای کارشناسی شده کارگاه انشاء ـ بازار گرم روزنامه نگاری، ما را از داشتن نویسندگانی قدرتمند، محروم کرده است