روش فهم سریع و ماندگارمفهوم شعر و نثر
معمولاً برخی از همکاران از سبک قدیم برای معناکردن شعر و نثر استفاده می کنند. بدین گونه که لغات و معنای ابیات را گفته,دانش آموزان می نویسند,با تلاش بسیار توضیح می دهند.جلسه ی آینده با کمال تعجّب می بینند فراگیران هیچ درکی از مطالب بیان شده ندارند.
امّا برخی از همکاران از ابتدای کار خود,پیش از ظهور الگوهای فعّال خود از الگوهای فعّال استفــاده کرده,به صورت فرآیند مدار به کار پرداخته اند.با استفاده از این روش, حجم کار کم تر و کــــار خود را آسان تر نموده اند.از سویی درک و فهم دانش آموزان را ارتقا داده بیش ترین فعّالیّت را بر عهده ی ایشان قرارداده است.
طی دیدارهـــای آموزشی این چند سال,در این زمینه,روش های گوناگونی از همکاران دیده ایم که به طور خلاصه در دو بخش ارایه می شود:
1)جلسه ی پیش از تدریس از روی شعر می خوانیم,لیکن پیدا کردن واژه های جدید از آخرکتاب توسط فراگیر ان به صو رت گروهی یا فردی خارج از کلاس انجام گرفته و در دفتر خود نوشته,بر معنای آن فکر کرده,معنا را بدست می آورند.
2)در همـــان جلسه ای که می خواهیم شعر را تدریس کنیم, از روی شعــر می خوانیم,
واژه های جدید را معنی می کنیم,فراگیران لغـــــات را در دفتر برای هر بیت جداگانه می نویسند, جای معنای هر بیت را در دو خط خالی می گذارند.
پس از پایان یافتن این مرحله به صورت گروهی یا فردی بر معنای آن تفکّر نموده,حاصل را با مداد در دفتر می نویسند تا با پرسش دبیر از دانش آموزان(در همان جلسه) معنای صحیح روشن شود.
تجربه نشـان داده است با وجود مشکلاتی چون آشنا ساختن دانش آموزان با روش و نحوه ی فکر کردن,در جلسات اوّل,در جلسات بعد کار دبیر بسیار آسان و لذّت بخش می باشد.
البتّه این روش ها دارای انعطاف و تغییراتی متناسب با جو و کشش کلاس می باشد.
از روش های مفید همکاران با کمال امتنان استقبال کرده,با نام فرد ارایه دهنده,در اختیار دیگر همکاران قرار داده می شود.
گروه ادبیّات دوره ی راهنمایی فلاورجان
نصیری منش عسکری