کلمه (لا إله إلاَّ الله) فضیلتهای بسیار دارد و نزد خداوند مکانت و منزلت عظیم و بزرگی ایفا مى کند، و کسیکه آنرا بطور یقین و صادقانه از قلب بگوید خداوند او را به بهشت وارد مى کند، و کسیکه آنرا بطور دروغین بگوید در دنیا جان و مال او مصون بوده، ولی کیفر خود را در روز قیامت خواهد دید، و (لا إله إلاَّ الله) کلمه ای کوتاه و مختصری است و حروف آن بر زبان سبک است، ولی در ترازوی اعمال
سنگین مى باشد، چنانکه أبوسعید الخدرى (رض) از رسول اکرم (ص) روایت مى کند که فرمود: ((قال موسی یا رب علمنی شیئاً أذکرک وأدعوک به، قال یا موسی: قل لا إله إلاَّ الله، قال: کل عبادک یقولون هذا، قال: یا موسی لو أنَّ السموات السبع وعامرهن غیرى، والأرضین السبع فی کفة ولا إله إلاَّ الله فی کفة، مالت بهنَّ لا إله إلاَّ الله)). [الحاکم وابن حبان فی مواد الظمآن 2324].
موسی u بخداوند گفت: خدایا! بمن چیزی بیاموز تا با آن تو را یادآوری کنم، خداوند فرمود: بگو: (لا إله إلاَّ الله)، موسی u گفت: تمامی بندگانت آنرا مى گویند، خداوند فرمود: ای موسی اگر آسمانهای هفتگانه و آنچه در آن است از کوکب و تمامی هستىها غیر از خدا، و زمینهای هفتگانه در یک طرف ترازو و (لا إله إلاَّ الله) در طرف دیگر ترازو باشند، (لا إله إلاَّ الله) بر طرف دیگر غلبه خواهد کرد (سنگین) خواهد شد.
پس این حدیث بر این دلالت مى کند که کلمهء (لا إله إلاَّ الله) بهترین ورد مى باشد.
و عبدالله بن عمر رضی الله عنهما روایت مى کند که رسول اکرم (ص) فرمودند: ((خیر الدعاء دعاء یوم عرفة، وخیر ما قلت أنا والنبیون من قبلی لا إله إلاَّ الله وحده لا شریک له، له الملک وله الحمد، وهو علی کل شیء قدیر)). [أحمد والترمذی].
بهترین دعاها دعای روز عرفه است، و بهترین چیزی که من و پیامبران قبل از من مى گفتند: لا إله إلاَّ الله وحده لا شریک له، له الملک، وله الحمد، وهو علی کل شیء قدیر است.
و همچنین از آنچه بر سنگینی آن در ترازوی اعمال افزون مى کند حدیث دیگری است که عبدالله بن عمرو رضی الله عنهما روایت کرده که رسول اکرم (ص) فرمودند: ((یصاح برجل من أمتی علی رؤوس الخلائق یوم القیامة فینشر له تسعة وتسعون سجلاً، کل سجل منها مد البصر، ثم یقال أتنکر من هذا شیئاً، فیقول لا یا رب، فیقال: ألک عذر أو حسنة، فیهاب الرجل فیقول لا، فیقال: بلی إنَّ لک عندنا حسنات، وإنَّه لا ظلم علیک، فیخرج له بطاقة فیها أشهد أن لا إله إلاَّ الله، وأشهد أنَّ محمداً عبده ورسوله، فیقول یا رب ما هذه البطاقة مع هذه السجلات، فیقال: أنَّک لا تظلم، فتوضع السجلات فی کفة والبطاقة فی کفة فطاشت السجلات وثقلت البطاقة)). [الترمذی، والحاکم وغیرهما].
بر مردی از امت من در بین خلایق فریادی کرده و نود نه صحیفه(کارنامه) اعمال و کردار او را پهن کنند، و درازی این صحیفه ها تا آنجا که چشم مى بیند دور است، سپس گفته مى شود: آیا چیزی از این گناهان را انکار مى کنی؟ در جواب مى گوید: خیر ای پروردگار! گفته مى شود: آیا عذری و یا حسنه ای داری؟ آنمرد ترسیده و مى گوید: خیر، گفته مى شود: بلى حسنات و نیکىهای بسیاری برای تو نزد ماست، هرگز بر تو ظلم نمى شود، سپس یک کارت براى او بیرون آورده مى شود که در آن نوشته: أشهد أن لا إله إلاَّ الله، وأشهد أنَّ محمداً عبده ورسوله، آنمرد مى گوید: خدایا! این کارت مقابل این همه صحیفه چه مى شود! به او گفته مى شود: بتو ظلم نمى شود، پس آن کارت را در یک کفه ترازو، و آن صحیفه ها در کفه دیگر ترازو مى گذارند، آن همه صحیفه بالا آمده، و آن کارت از سنگینى به پایین مى رود.
و این کلمه بزرگ فضایل بسیاری در بر دارد که الحافظ ابن رجب در رساله خود بنام (کلمة الإخلاص) آنرا آورده، و بر هر فضیلت آن دلیلی ذکر کرده است که من جمله چنین است:
اینکه بهای بهشت است و کسیکه آخرین کلام و سخن او در دنیا لا إله إلاَّ الله باشد به بهشت وارد مى شود، و رهائی از آتش جهنم است، و سبب مغفرت و بخشیدن گناهان مى باشد، و بهترین نیکىهاست، و گناهان و خطایا را محو و نابود مى کند، و ایمان را در قلب تجدید مى نماید، و صحیفهء اعمال را سنگین مى کند، پرده ها را گشوده تا به خدا برسد، و کلمه ای است که خداوند قائل آن را تصدیق مى نماید، و آن بهتریـن کلمه است که پیامبران بر زبان آورده اند، و بهترین وردهاست، بهترین اعمال وکردارهاست که چند برابر مى شود، وبا آزاد کردن برده ای در اجر ثواب دارد، پناه دهنده از شیاطین است، امان از وحشت قبر و هول و سختی روز محشر است، و آن شعار مؤمنین هنگام برخواستن از قبرهاست، و از جمله فضیلتها آن، اینکه دروازهای هشتگانه بهشت را بر گوینده آن باز شده و از هر دری که بخواهد داخل مى شود، و از فضایل آن این است که: اگر هم اهل این کلمه بسبب تقصیر در حقوق آن به دوزخ وارد شوند حتماً از آن خارج خواهند شد و در آن مندگار نمى شوند، این مطالبی است که ابن رجب در کتاب خود ذکر کرده و برای هر یک از آن دلیل آورده است. [کلمة الإخلاص ص54 ـ 66].