جزیره اسرار آمیز دانش
ارزش­یابی ملاک محور

این نوع از ارزش­یابی با هدف سنجش میزان پیشرفت فراگیری و دستیابی فراگیران به انتظارات و عملکردهای از پیش تعیین شده صورت می­گیرد. میزان پیشرفت دانش­آموزان، با حدود انتظارات برنامه­ی درسی مقایسه می­شود.

امروزه، آموزش و پرورش به عنوان راهی تصور می­شود که نسل آینده را به طور مؤثر آموزش می­دهد و می­کوشد آنها را شهروندانی مفید و مژثر بارآورد تا آموخته­های ایشان در طول زندگی مورد استفاده و بهره­برداری قرار گیرند. با توجه به این هدف­ها، ضروری است که جریان آموزش و ارزش­یابی، ملاک­ها و معیارهای آموزشی را هدف قرار دهند و افرادی مشتاق دانش تربیت کنند. اگر کسب دانش در سنین نوجوانی احساس ناتوانی و ناامیدی ایجاد کند، چگونه می­توان افراد جامعه را در سنین بالاتر مشتاق آموزش کرد؟ برای ایجاد شور و اشتیاق در افراد جامعه، نسبت به آموزش مداوم، نسبت به آموزش مداوم، آموزش باید موفقیت به بار آورد و رضایت­بخش باشد و فراگیران فرصت­های متعددی برای شکوفایی استعدادهای خود داشته باشند.

با چنین رسالتی، معلم تلاش می­کند که برنامه­ای مناسب برای آموزش هر فراگیر تدارک ببیند. مسؤولیت وی هنگامی پایان می­یابد که فراگیری صورت گرفته باشد و همه­ی دانش­آموزان به هدف­های آموزشی که ملاک­ها و معیارهای آموزش به شمار می­روند، دست یابند.

ارزش­یابی فراگیر محور

در این ارزش­یابی، معیار ارزش­یابی هر دانش­آموز، میزان پیشرفت اوست. بنابراین، وضعیت فعلی هر فراگیر، با وضعیت پیشین او مقایسه می­شود. در ارزش­یابی مستمر، معلم به پیشرفت فردی توجه دارد و بازخوردهای مناسبی را از پیش فراهم می­آورد تا به هر فراگیر بر اساس نیاز و احتیاجش کمک کند و به هیچ وجه، او را با دیگری مقایسه نمی­کند. در حقیقت، معلم ملا­های آموزشی را به فراخور حال و دانش­آموزان مورد توجه قرار می­دهد و مسیری را فراهم می­کند تا دانش­آموز با طی آن، به هدف­های آموزشی دست یابد. این روش موجب رشد و پیشرفت همه­ی دانش­آموزان می­شود. حتی فراگیران کندآموز نیز، جایگاه مناسبی پیدا می­کنند؛ نه تنها طرد       نمی­شوند، بلکه به خوبی پیشرفت می­کنند. در امتحان­های پایانی، دانش­آموزان با سطح معینی از عملکردهای مورد انتظار مقایسه می­شوند که معلم، آنها را بر اساس برنامه­ی درسی و شرایط دانش­آموزان، در محدوده­ی دانش، نگرش و مهارت تعیین می­کند. 

در ارزش­یابی مستمر ، معلم «کیفی نگر» است؛ یعنی به چگونگی برخورد دانش­آموز در انجام فعالیت و پرسش­ها و پاسخ­ها توجه می­کند و بر این اساس، قضاوت می­کند. این قضاوت امری کیفی است که بنابر ضرورت می­تواند با معیارهای معین کمی بیان شود.

مفهوم ارزش­یابی در رویکرد نوین علوم تجربی

با توجه به آنچه بیان شد، ارزش­یابی معنی­های جامعی می­یابد. ارزش­یابی در برنامه­ی درسی علوم تجربی «فرآیند تعیین کردن، به دست آوردن و جمع­آوری اطلاعات توصیفی و قضاوتی درباره­ی مجموعه­ی هدف­ها، طرح و اجرای برنامه­های پیش­بینی شده­ی درسی است که به نتیجه­گیری شایسته برای تصمیم­گیری و پاسخ به نیازهای آموزشی فراگیران و درک بهتر موقعیت آموزشی و ارتقای آن می­انجامد.»

این تعریف، مفهوم توسعه یافته­ای از ارزش­یابی را بیان می­دارد که تنها به نمره دادن و سنجش دانش­آموز محدود نیست. ارزش­یابی فرآیند است؛ یعنی مجموعه­ای از اعمال مداوم، مستمر، هدفمند و پویاست و به یک مقطع زمانی محدود نمی­شود. پیوستگی و مداومت باعث می­شود تا فاصله­ی آموختن و آزمودن، به حداقل ممکن کاهش یابد و این کاهش زمان آموزش و سنجش، اضطراب آزمون­های سنتی را از بین می­برد و فرصت آموختن بهتر را فراهم می­آورد.

از سوی دیگر، این فرآیند مجموعه­ی هدف­ها را در بر می­گیرد. بنابراین، ارزش­یابی در درس علوم­تجربی،       هدف­های دانشی، مهارتی و نگرشی را پوششش می­دهد.

ارزش­یابی در برنامه­ی درسی علوم تجربی، به توصیه­های بین­المللی از جمله پروژه­ی «+2000 » توجه خاص داشته است. این پروژه، در ارتباط با سواد علمی فناورانه، به مواردی توجه کرده است که بخشی از آنها به عنوان نکات اساسی قابل توجه در آموزش علوم ذکر می­شوند:

1.     لازم است که سنجش بخش مکمل فعالیت­های تدریس و یادگیری باشد (تدریجی و تکوینی)؛ نه آن که اضافه بر تدریس و پس از اتمام آن انجام شود. سنجش باید تمام هدف­ها، ارجحیت­ها و محتوای دوره­ی آموزشی را پوشش دهد.

2.     هدف از ارزش­یابی آموزشی، ارتقا و بهبود کیفیت مواد آموزشی و روش­ها و فنون تدریس است. پس لازم است، به جای آن که فقط به پاسخ­های صحیح دانش­آموزان در آزمون­ها توجه کنند، به شیوه­های پاسخگویی ایشان و نظریه­های ابراز شده در پاسخ سؤال­ها توجه شود.

3.     علاوه بر توجه به جنبه­های روان­شناختی یادگیری، لازم است به فعالیت­های گروهی افراد عنایت شود و شیوه­های نوین، با دیدگاه جامعه­نگر به وجود آیند.

4.      دانش، مهارت و نگرش­هایی که ارزیابی می­شوند، لازم است در برنامه­ی روزانه­ی مناسب برای        دانش­آموزان، گنجانده شده باشند.

5.     لازم است که بخش ارزش­یابی، آشکارا به صورت بخشی ضمنی آموزش مبتنی بر ساختارگرایی درآید و با تعدیل روش­ها، ارائه­ی فعالیت­ها و ارزیابی دقیق جواب­های دانش­آموزان، گام­هایی برای بهبود       آزمون­های پایانی برداشته شود.

6.     لازم است که سنجش و ارزش­یابی روی رفتارهای آشکار، جنبه­های اخلاقی و نگرش­های دانش­آموزان، به گونه­ای مستند و مبتنی بر تجربه­ها و رفتارهای روزانه متمرکز شود.

7.     لازم است که روش­های ارزش­یابی، در جهت فراگیری اطلاعات، تنظیم اطلاعات و استفاده از آنها رشد کنند

قدرت ا.. اسلامی


http://8tom.parsiblog.com/PhotoAlbum/dars2/10e9328c176de902f34269074578f82d.gif

  نوشته شده در روز پنج شنبه 86/12/2  ، تعداد


مطالب طلایی - کلیک کنید

آمــار سایت

بازدیــــد امـــــروز : 44
بازدیــــــــد دیـــــــــروز : 548
بازدیـــــــــد کــــــــــل : 6954896
تعـــــداد یادداشت هـــــــا : 3245
منوی اصلی

صفحـه اول سایـت

ساخت فروشگـاه اینترنتـــی

وبلاگ بسازید و کسب درآمد کنید

سایت عکس های متحـرک 

نظرات و پیشنهادات

فهرست موضوعی یادداشت ها

:.: مهــارت آمــوزی :.:
مقالات، تحقیق و پژوهش هـا
ترفند، ایده ها و مطالب کاربردی
اطلاعات عمومی و دانستنی ها
سرگرمی ها و ساخت کاردستـی
:.: آموزش مجازی :.:
جزوه هــای درسی و درسنامـه
نرم افـزارها و محتوای آموزشی
جشنواره ها و پژوه دانش آموزی
پیک دانش آموزی و تکلیف درسی
:.: پاورپــوینت هـا :.:
پاورپوینت درسی دوره دبستان
پاورپوینت های دوره اول متوسطه
پاورپوینت های دوره دوم متوسطه
پاورپوینت و اسلاید های آموزشی
:.: گـروه مخاطبین :.:
معلمان و کادر دفتری مدارس
گروه های درسی و صاحب نظران
والدین دانش آموزان و مشاوران
دانش آموزان مدرسه و فراگیران
:.: نمونه سوالات :.:
آزمون و سوال های دوره ابتدایی
آزمون و سوال دوره اول متوسطه
آزمـون و سوال دوره دوم متوسطه
سوال های متفرقه و آزمون ورودی
:.: بانک طرح درس :.:
طرح درس های ناب دوره ابتدایی
طرح درس های دوره متوسطه اول
طرح درس های دوره متوسطه دوم
طرح درس های عمومی و مشترک
:.: هنرهای معلمی :.:
درس و اقدام پژوهـی ، کارآموزی
برنامه، چک لیست و نمون برگ ها
روش تدریس و سناریوی آموزشی
راهنمای تدریس و گزارش تخصصی
:.: پایــه تحصیلـی :.:
پایه اول ، دوم و سوم ابتدایی
چهارم ، پنجم و ششم ابتدایـی
هفتم ، هشتم و نهم متوسطـه
دهم،یازدهم و دوازدهم متوسطه
لیست آخرین مطالب

پاورپوینت درس دوازدهم سخن آسمانی هدیه سوم دبستان
پاورپوینت درس یازدهم عید مسلمانان هدیه سوم دبستان
پاورپوینت درس دهم ماه مهمانی خدا هدیه سوم دبستان
پاورپوینت درس نهم گفتگو با خدا هدیه سوم دبستان
درس های شانزدهم و هفدهم هدیه های آسمان ششم دبستان به صورت پاورپو
فایل کامل هدیه های آسمان ششم ابتدایی به صورت پاورپوینت
درسنامه و نکات مهم علوم تجربی چهارم دبستان | درس سنگ ها
سوال و جواب علوم تجربی چهارم دبستان | درس سنگ ها
راهنمای تدریس علوم تجربی چهارم دبستان | درس سنگ ها
تحقیق درسی در مورد معجزات حضرت موسی (ع)
طرح درس تناسب ریاضی پنجم
پاورپوینت ریاضی کلاس پنجم درس درصد
تحقیق در مورد عنصر و جدول تناوبی
درس نامه علوم چهارم، درس بدن ما 1
کامل ترین برنامه سالانه بر اساس طرح تدبیر
[همه عناوین(3816)][عناوین آرشیوشده]

http://www.parsiblog.com/PhotoAlbum/riazi/6af5e218c7b634c3d7afd741834f59d2.jpg