این نوع از ارزشیابی با هدف سنجش میزان پیشرفت فراگیری و دستیابی فراگیران به انتظارات و عملکردهای از پیش تعیین شده صورت میگیرد. میزان پیشرفت دانشآموزان، با حدود انتظارات برنامهی درسی مقایسه میشود.
امروزه، آموزش و پرورش به عنوان راهی تصور میشود که نسل آینده را به طور مؤثر آموزش میدهد و میکوشد آنها را شهروندانی مفید و مژثر بارآورد تا آموختههای ایشان در طول زندگی مورد استفاده و بهرهبرداری قرار گیرند. با توجه به این هدفها، ضروری است که جریان آموزش و ارزشیابی، ملاکها و معیارهای آموزشی را هدف قرار دهند و افرادی مشتاق دانش تربیت کنند. اگر کسب دانش در سنین نوجوانی احساس ناتوانی و ناامیدی ایجاد کند، چگونه میتوان افراد جامعه را در سنین بالاتر مشتاق آموزش کرد؟ برای ایجاد شور و اشتیاق در افراد جامعه، نسبت به آموزش مداوم، نسبت به آموزش مداوم، آموزش باید موفقیت به بار آورد و رضایتبخش باشد و فراگیران فرصتهای متعددی برای شکوفایی استعدادهای خود داشته باشند.
با چنین رسالتی، معلم تلاش میکند که برنامهای مناسب برای آموزش هر فراگیر تدارک ببیند. مسؤولیت وی هنگامی پایان مییابد که فراگیری صورت گرفته باشد و همهی دانشآموزان به هدفهای آموزشی که ملاکها و معیارهای آموزش به شمار میروند، دست یابند.
ارزشیابی فراگیر محور
در این ارزشیابی، معیار ارزشیابی هر دانشآموز، میزان پیشرفت اوست. بنابراین، وضعیت فعلی هر فراگیر، با وضعیت پیشین او مقایسه میشود. در ارزشیابی مستمر، معلم به پیشرفت فردی توجه دارد و بازخوردهای مناسبی را از پیش فراهم میآورد تا به هر فراگیر بر اساس نیاز و احتیاجش کمک کند و به هیچ وجه، او را با دیگری مقایسه نمیکند. در حقیقت، معلم ملاهای آموزشی را به فراخور حال و دانشآموزان مورد توجه قرار میدهد و مسیری را فراهم میکند تا دانشآموز با طی آن، به هدفهای آموزشی دست یابد. این روش موجب رشد و پیشرفت همهی دانشآموزان میشود. حتی فراگیران کندآموز نیز، جایگاه مناسبی پیدا میکنند؛ نه تنها طرد نمیشوند، بلکه به خوبی پیشرفت میکنند. در امتحانهای پایانی، دانشآموزان با سطح معینی از عملکردهای مورد انتظار مقایسه میشوند که معلم، آنها را بر اساس برنامهی درسی و شرایط دانشآموزان، در محدودهی دانش، نگرش و مهارت تعیین میکند.
در ارزشیابی مستمر ، معلم «کیفی نگر» است؛ یعنی به چگونگی برخورد دانشآموز در انجام فعالیت و پرسشها و پاسخها توجه میکند و بر این اساس، قضاوت میکند. این قضاوت امری کیفی است که بنابر ضرورت میتواند با معیارهای معین کمی بیان شود.
مفهوم ارزشیابی در رویکرد نوین علوم تجربی
با توجه به آنچه بیان شد، ارزشیابی معنیهای جامعی مییابد. ارزشیابی در برنامهی درسی علوم تجربی «فرآیند تعیین کردن، به دست آوردن و جمعآوری اطلاعات توصیفی و قضاوتی دربارهی مجموعهی هدفها، طرح و اجرای برنامههای پیشبینی شدهی درسی است که به نتیجهگیری شایسته برای تصمیمگیری و پاسخ به نیازهای آموزشی فراگیران و درک بهتر موقعیت آموزشی و ارتقای آن میانجامد.»
این تعریف، مفهوم توسعه یافتهای از ارزشیابی را بیان میدارد که تنها به نمره دادن و سنجش دانشآموز محدود نیست. ارزشیابی فرآیند است؛ یعنی مجموعهای از اعمال مداوم، مستمر، هدفمند و پویاست و به یک مقطع زمانی محدود نمیشود. پیوستگی و مداومت باعث میشود تا فاصلهی آموختن و آزمودن، به حداقل ممکن کاهش یابد و این کاهش زمان آموزش و سنجش، اضطراب آزمونهای سنتی را از بین میبرد و فرصت آموختن بهتر را فراهم میآورد.
از سوی دیگر، این فرآیند مجموعهی هدفها را در بر میگیرد. بنابراین، ارزشیابی در درس علومتجربی، هدفهای دانشی، مهارتی و نگرشی را پوششش میدهد.
ارزشیابی در برنامهی درسی علوم تجربی، به توصیههای بینالمللی از جمله پروژهی «+2000 » توجه خاص داشته است. این پروژه، در ارتباط با سواد علمی فناورانه، به مواردی توجه کرده است که بخشی از آنها به عنوان نکات اساسی قابل توجه در آموزش علوم ذکر میشوند:
1. لازم است که سنجش بخش مکمل فعالیتهای تدریس و یادگیری باشد (تدریجی و تکوینی)؛ نه آن که اضافه بر تدریس و پس از اتمام آن انجام شود. سنجش باید تمام هدفها، ارجحیتها و محتوای دورهی آموزشی را پوشش دهد.
2. هدف از ارزشیابی آموزشی، ارتقا و بهبود کیفیت مواد آموزشی و روشها و فنون تدریس است. پس لازم است، به جای آن که فقط به پاسخهای صحیح دانشآموزان در آزمونها توجه کنند، به شیوههای پاسخگویی ایشان و نظریههای ابراز شده در پاسخ سؤالها توجه شود.
3. علاوه بر توجه به جنبههای روانشناختی یادگیری، لازم است به فعالیتهای گروهی افراد عنایت شود و شیوههای نوین، با دیدگاه جامعهنگر به وجود آیند.
4. دانش، مهارت و نگرشهایی که ارزیابی میشوند، لازم است در برنامهی روزانهی مناسب برای دانشآموزان، گنجانده شده باشند.
5. لازم است که بخش ارزشیابی، آشکارا به صورت بخشی ضمنی آموزش مبتنی بر ساختارگرایی درآید و با تعدیل روشها، ارائهی فعالیتها و ارزیابی دقیق جوابهای دانشآموزان، گامهایی برای بهبود آزمونهای پایانی برداشته شود.
6. لازم است که سنجش و ارزشیابی روی رفتارهای آشکار، جنبههای اخلاقی و نگرشهای دانشآموزان، به گونهای مستند و مبتنی بر تجربهها و رفتارهای روزانه متمرکز شود.
7. لازم است که روشهای ارزشیابی، در جهت فراگیری اطلاعات، تنظیم اطلاعات و استفاده از آنها رشد کنند
قدرت ا.. اسلامی