حس شنوای و زبان دو عامل مهم یادگیری محسوب می گردند وفقدان آنها کوشش شخص را در امر یادگیری بیش از حد تصور مشکل می سازد و چه بسا برای عده ای غیر مقدور می نماید .
بیان مساله
آموزشگاه استثنایی توکل مختص دانش آموزان ناشنوا است. در این مدرسه حدود 60 دانش آموز در مقطع ابتدایی مشغول به تحصیل هستند.
در مدارس ناشنوا دانش آموزان قبل از کلاس اول ابتدای باید دو سال آمادگی را بگذرانند با نام آمادگی یک و دو، در این مرحله نوآموز گفتار خوانی، و مفاهیم زیادی را در قالب کلمه و جمله و کاربرد آن در گفتار را می آموزد و با افزایش گنجینه لغات به کلاس اول می رود
پایه اول را در دو سال با عنوان اول مقدماتی و اول تکمیلی طی می کند . سپس کلاس دوم، سوم، چهارم و پایه پنجم را نیز در دو سال با عنوان پنجم مقدماتی و تکمیلی می گذراند
با توجه به اهمیت زبان آموزی در سنین و میزان قابل توجه پیشرفت نوآموز در این مرحله امکانات خاصی در اختیار مادران قرار می گیرد تا نوآموز از حداکثر توانای خود در زبان آموزی و شناخت محیط استفاده کند و این گام موثری در پیشرفت ناشنوایان خواهد بود.
کادر این آموزشگاه در دو بخش مشغول به خدمت هستند بخش آموزش شامل معلمان و سرپرست آموزش و بخش توانبخشی شامل: گفتار درمان، شنوایی سنج، مشاور و مربی بهداشت می باشد که مدیر و معاون بر این دو بخش نظارت دارند .
سرپرست آموزش کسی است که به عنوان معاون آموزشی بر کلیه فعالیتهای مربوط به آموزش نظارت داشته و اقداماتی جهت پیشرفت و حسن اجرای مراحل آموزش انجام دهد.
نتیجه گیری
برای معلمین گرامی این نکته حائز اهمیت است که به این مسئله دقت کنند که با انسانی سروکار دارند که درون پیچیده ای دارد در واقع معلم باید در درجه اول به تفاوتهای فردی توجه داشته باشد.
و از هر فرد به اندازه توانش انتظار داشته باشد و سعی در پرورش استعداد های بالقوه دانش آْموزان را داشته و با فراهم رکن محیطی این استعداد را به فعل برساند که یکی از آنها پرورش عزت نفس است.
پژوهش های گوناگون نشان می دهد که بین عزت نفس پائین با افسردگی، افت تحصیلی و حتی عضویت در گروههای اخلال گر در مدرسه رابطه وجود دارد.
آموزگاری که بتواند احساس صلاحیت و شایستگی کودک را تقویت کند در واقع جبران کننده شرایط خانواده های است که در آن به کودک احساس اعتماد به نفس نمی دهد