در عصر حاضر یادگیری سنتی که سالیان متمادی است نظام آموزش و پرورش ما را احاطه کرده است دیگر جوابگوی نیازهای دانش آموزان و معلمان نیست. اگر کمی به دیده ی تامل بنگریم شاید دلیل بسیاری از آفت های تحصیلی دانش آموزان به دلیل کاربرد نامناسب روش های یادگیری باشد و هر ساله خسارت های زیادی از این حیث متوجه فرد و جامعه می شود.
یادگیری
یادگیری عبارت است: از فرایند ایجاد تغییر نسبتا پایدار در رفتار بالقوه با توان رفتاری فرد، بر اساس تجربه همان طوری که در این تعریف روشن است یادگیری باید همراه با تغییر باشد. اگر در اثر یادگیری تغییری در توان رفتاری یا عملکرد فرد بوجود نیاید نمی توان ادعا کرد که یادگیری صورت گرفته است همان طور که هیلگارد و باور ذکر کرده اند تفاوت بین یادگیری و عملکرد تفاوت بین دانستن چگونه انجام دادن کاری و انجام دادن آن کار است البته این تغییر شامل همه نوع تغییرات نمی شود مثلا تغییری که در اثر تابش نور به مردمک چشم ما و در نتیجه کوچک و بزرگ شدن آن صورت می پذیرد جزء یادگیری محسوب نمی شود بلکه فقط تغییراتی که در اثر تجربه باشد نه تغییری که در نتیجه ی تغییر در ارگانیسم بدن صورت گیرد.
محاسن روش یادگیری مشارکتی:
1- پیشرفت تحصیلی: هدف یادگیری مشارکتی ارتقای عملکرد دانش آموزان در وظایف مهم علمی و آموزشی است. اعتقاد بر این است که ساختار انگیزش روش مشارکتی، جایگاه یادگیری و هنجارهای پیشرفت تحصیلی را بالا می برد طبق نظر اسلاوین پژوهش های انجام شده درباره ی روش یادگیری مشارکتی دال بر این ادعا هستند که این روش در بالا بردن سطح پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در موضوعات مختلف و در سطوح مختلف تحصیلی مفید است.
2- ارتقای روابط اجتماعی: دومین اثر مهم روش یادگیری مشارکتی ، گسترش روابط اجتماعی فراتر از سطوح تحصیلی محلی یا خانوادگی است. این روش در خلال استفاده از ساختارهای پاداش مشارکتی ، شرایطی را برای همکاری گروهی در وظایف عمومی فراهم می کند دانش آموزان از این طریق می آموزند که همدیگر احترام بگذارند و به دقت به نظرات هم گوش بدهند حتی اگر مخالف نظرات خودشان باشد. در واقع در این روش دانش آموزان روش های نقد و بررسی افکار دیگران را نیز تا حدودی می آموزند اسلاوین در در تحقیقات خود به شواهدی دست یافته است که روش یادگیری مشارکتی روابط میان دانش آموزان نژاد های مختلف را در کلاس مختلف بهبود می بخشد.
3- مهارت های حل مساله های مشارکتی: یکی از آثار مهم و نهایی روش مشارکتی این است که دانش آموزان مهارت های مشارکت و همکاری را می آموزند. دانش آموزان با قرار گرفتن در یک گروه احساس اعتماد به نفس می کنند و بامواجه شدن با مسائل مختلف از طریق هم فکری و هم یاری مشکل را حل می نمایند و در صورت لزوم از معلم هم کمک می گیرند. محدودیت های روش یادگیری مشارکتی
بزرگترین محدودیت این روش مشکل رهبری و هدایت آن است این روش اگر خوب هدایت و سازماندهی نشود هیچ یک از اهداف موردنظر تحقق نمی یابد پس ضروری است قبل از اجرای این روش معلمان در زمینه مراحل مختلف آن اطلاعات لازم را کسب نمایند و بعد درصدد اجرای این روش برآیند. چرا که بدون آگاهی از این روش اجرای آن مطمئنا با شکست مواجه خواهد شد علاوه بر این که خود معلم دچار یاس و ناامیدی می شود ضربه ی بسیار سختی بر پیکر دانش آموزان وارد نموده است.شاید یکی از دلایلی که اینگونه روش ا در نظام آموزشی جایگاه خود را پیدا نکرده است عدم آشنایی معلمان با اجرای آن و ترس از شکست باشد.