ارزش یابی یعنی جمع آوری و کاربرد اطلاعات مربوط به عملکرد فراگیر به منظور تصمیم گیری های قابل اعتماد در زمینه ی برنامه های آموزشی .و یا می توان گفت : ارزش یابی فرایند جمع آوری و تفسیر نظامدار شواهدی است که در نهایت به قضاوت ارزشی با چشمداشت به اقدامی معین می انجامد .
ارزش یابی آموزشی « تصمیم مدار » است . غرض از آن رسیدن به خط مشی ها و اقدامات بهتر آموزشی است . اگر به هر طریقی این قصد وجود نداشته باشد احتمالاً باید از ارزش یابی صرف نظر کرد .
جایگاه ارزش یابی و امتحان در نظام آموزشی ما چیست ؟
آیا امتحان و ارزش یابیدر نظام آموزشی ما نقش تهدید کننده ندارد؟
به طور کلی امتحان برای دانش آموزان ایرانی چه معنا و مفهومی دارد ؟
آیا در ذهن دانش آموزان و حتی معلَمان ما ? از واژه ی امتحان و ارزش یابی ? مفهومی از تحول و اصلاح هم وجود دارد .
اصول ارزش یابی دانش آموزان:
? - بدون تشریفات زاید و عاری از هر گونه اضطراب و نگرانی باشد .
? - از انواع امتحانات ? مشاهدات ? مصاحبه ها و خود ارزیابی ها تشکیل شده باشد .
? - فرد را در درجه ی اوّل نسبت به خودش بسنجد و سپس با دیگران مقایسه کند .
با توجّه به اینکه از ویژه گی های مهم و کارکردهای اساسی ارزش یابی ? جنبه ی بازخوردی و استفاده ی عملی از نتایج آن است در صورتی که پس از انجام امتحان معلّم صرفاً به بررسی و صحت و سقم پاسخ ها و اعلام نمرات دانش آموزان اکتفا نماید ? ارزش یابی به طور کامل انجام نگرفته است ? زیرا مهم ترین هدف امتحان ارزش یابی از آموخته های دانش آموزان برای کشف و رفع نارسایی های یادگیری آنان و موارد ضعف روش تدریس معلّم است . برای رسیدن به این هدف لازم است معلّم پس از انجام هر گونه آزمونی با استفاده از ابزار مناسب به بررسی و تجزیه و تحلیل نتایج آن بپردازد .
ارزش یابی پیشرفت تحصیلی عبارت است از فرایندی منظم برای تعیین و تشخیص میزان پیشرفت یادگیرندگان در رسیدن به هدف های آموزشی . منظور از فرایند منظم این است که ارزش یابی باید بر طبق یک برنامه و روال منظم انجام گیرد و از این رو مشاهدات بی نظم و ترتیب از رفتار دانش آموزان را نمی توان ارزش یابی نامید .
فواید ارزش یابی :
ارزش یابی پاسخ گوی تعداد زیادی از هدف های پرورشی است :
1 - امکان دارد ارزش یابی اساس نمره هایی باشد که پیشرفت دانش آموزان را نشان می دهد ؛اما ارزش یابی آن ، در صورتی که آزمون به صورت یک امر اجباری در آید و هدف از آن صرفاً نمره دادن باشد ، از بیت خواهد رفت .
2-ارزش یابی اثری بسیار قوی بر شیوه ی یادگیری دانش آموز دارد .سؤالات یک آزمون زمانی خوب است که معلم مورد هدف های پرورشی خاص خود به طور دقیق و عمیق بیندیشد . دانش آموزی که نمره ی خوبی دریافت می کند کسی است که در زمینه ی هدف های اصلی آموزش ، عملکرد بسیار خوبی داشته است .
خلاقیت معلمان در استفاده ازشیوه های نوارزشیابی در کلاس درس :
امتحان نوعی ارزش یابی است که طبق اصول معینی انجام می شود و وسیله ای برای توصیف و اندازه گیری تغییر رفتار دانش آموزان در جهت اهداف آموزش و پرورش و کمک به بهبود یادگیری آن هاست . معمولاً امتحانی که از دانش آموزان گرفته می شود ، دارای هفت هدف اساسی است .
1 - کمک به یادگیری دانش آموز.
2 - کمک به دانش آموز برای آشنایی با هدف های آموزشی - درسی
3 - برانگیختن رغبت و علاقه ی دانش آموزان به یادگیری
4 - تصمیم گیری برای شروع مراحل بعدی تدریس
5 - اصلاح روش تدریس
6 - ارتقاء و طبقه بندی دانش آموزان
7 - تصحیح نتایج فعالیت های دانش آموزان و دادن بازخورد به آن ها
ارزشیابی در آموزش و پرورش مقدمه
|