شاید قبلاً به صورت اعتراض آمیزی گفته باشید، " اوه نه، همه این کارها را هم باید ما انجام بدهیم؟ " متأسفانه، آموزگاری فقط درس دادن نیست. ما باید در اوقاتی که درس نمی دهیم نیز کمک کنیم تا امور مدرسه اداره شود. نکات زیر میتوانند به شما یاری دهند تا این امور را با خونسردی انجام دهید! درمدارسی که آموزگار باید کارهای ناظم را هم انجام دهد توجه به نکات زیر مفید است
1- یک سوت تهیه کنید! از این که کمی قدیمی مأبانه است نگران نباشید. یک سوت میتواند در شرایط پر سر و صدا، توجه دیگران را به شما جلب کند؛ به شرطی که زیادی در آن ندمید و با مقررات مدرسه یا آموزشگاه آشنایی کامل داشته باشید.
2- حتماً به مقررات آگاهی داشته باشید. بدانید چه چیزی مجاز و چه چیزی ممنوع است. سعی کنید راهنمایی های لازم را از یکی از همکاران با سابقه دریافت کنید.
3- دیده و شنیده شوید! اگر احتیاج دارید سری به دستشویی یا زمین بازی مدرسه بزنید، حضور خود را با صدای بلند اعلام کنید. با این کار کمتر با صحنه های غیر منتظره روبرو خواهید شد!
4- در روزهای سرد لباس های گرم بپوشید و برای باران آمادگی داشته باشید! چنانچه لباس مناسب به تن نداشته باشید، انجام چنین اموری دشوارتر از هر موقع دیگر میشود. اگر به یک نوشیدنی داغ دسترسی داشته باشید دیگر واقعاً عالی است!
5- سعی کنید به کمک یکی از همکاران به این امور رسیدگی کنید. اگر رسیدگی به این امور تبدیل به یک کار شاق شود، میتوانید یا دو نفری به آنها رسیدگی کنید و یا این که در فواصل کوتاه همدیگر را پوشش دهید تا بدین ترتیب هر کدام استراحت مختصری داشته باشید. یک نوبت انجام وظیفه بیست دقیقه ای در حیاط، خیلی طولانی تر از دو نوبت ده دقیقه ای به نظر میرسد. در صورت امکان، قبل از این که نوبت به شما برسد، ببینید همکار شما چگونه از عهده این امور بر میآید تا وقتی که نوبت شما رسید، بدانید چه انتظاری از شما میرود.
6- زمینه را آماده کنید. علی الخصوص اگر قرار است درست پس از چنین فعالیتی به تدریس بپردازید، حتماً از آمادگی قبلی برخوردار باشید. این عمل میتواند به شما اطمینان بدهد تا در هنگام شروع درس جدید آشفته و عصبی نباشید. به دانش آموزان تکلیفی بدهید که واقعاً سرگرمشان کند تا شما بتوانید نفسی تازه کنید!
7- برای پیشامدهای غیر منتظره برنامه های احتیاطی در نظر داشته باشید. مقررات مدرسه یا آموزشگاه را در زمینه حوادث جزیی مطالعه کنید. شاید بد نباشد به خاطر دانش آموزان خردسال، همیشه ذخیره ای از تنظیف های ضد عفونی کننده و چسب زخم داشته باشید.
8- چشمان خود را باز نگه دارید! امکان ندارد در هر آن بتوانید همه جا را تحت نظر داشته باشید، اما غالباً میتوانید قبل از وقوع حادثه، با مداخله به موقع از بروز آن جلوگیری کنید. اگر طالب آرامش هستید، باید آماده و هشیار باشید!
9- در صورت بروز درگیری، قبل از مداخله همه چیز را در نظر بگیرید. در مواردی که ایمنی یک دانش آموز یا همکار در خطر است، با توسل به زور نسبتاً منطقی میتوانید دانش آموزان را مهار کنید، اما شاید تعریف چنین شرایطی کار آسانی نباشد. تحت هیچ شرایطی نباید یک دانش آموز را کتک زد.
10- از این گونه امور به عنوان فرصتی برای ایجاد رابطه مطلوب بیرون از کلاس با دانش آموزان استفاده کنید. البته مواظب باشید چنین به نظر نرسد که نسبت به بعضیها تبعیض قائل میشوید و یا به برخی از دانش آموزان توجه ویژه ای ابراز میکنید. امیر عباس جعفری
چند نکته ساده درمورد معلم موفق وروش تدریس
اولین مرحله در یک تدریس موفق: آن که عاشق باشی
شما یک معلم نخواهید شد مگر این که علاقهای زیاد به این شغل داشته باشید، چرا که اگر شغل معلمی آسان بود هر کسی میتوانست آن را انجام دهد. معلمان، مسئولیت بسیار مهمی را بر عهده دارند زیرا یک گفتگوی سطحی از یک معلم میتواند قسمتی از زندگی یک دانشآموز را تحت تأثیر قرار دهد، البته فراموش نکنیم که معلم یک الگوی دائما تحت نظر است.
دومین مرحله در تدریس موفق: در تو باید لذت آموختن نشانگر بوده و ثابت نمایی
سومین مرحله در تدریس موفق:
چشم امید به اهداف بلندت باید…
بدانید که به کجا میروید و به اهدافتان توجه کنید. من هرگز چیزی یاد نگرفتم مگر زمانی که مجبور شدم از آن استفاده کنم.
اگر چیزی که درونتان است بیابید شما را نجات خواهد داد. اگر چیزی که درونتان است نیابید شما را نابود خواهد کرد.
چهارمین مرحله در تدریس موفق:
برتو است که مسئول و منظم باشی
تدریس میتواند تمام زندگی شما را به خود اختصاص دهد. با این کار ممکن است که تمام روز و شب را در مدرسه برای کمک به دانشآموزان بگذارید و در کارتان پیشرفت کنید. من معتقدم میتوانید فعالیتهای هدفمند مهیج و صحیح را برای رسیدن به هدفتان طرحریزی کنید.
پنجمین مرحله در تدریس موفق:
بجوی تا بیابی
تقاضا کنید، حتماً دریافت خواهید کرد.
اگر بدانید چه چیزهایی از کنترل شما خارج است در مورد آنها نگران نخواهید بود. این امر شما را از بسیاری تلاشهای بیهوده رهایی خواهد بخشید.
ششمین مرحله در تدریس موفق:
بر تو باد انصاف و آمادگی در امر تدریس
شما باید منصف باشید تا برای مسایل قبل از آن که به وجود آیند آماده باشید.
هفتمین مرحله در تدریس موفق:
عقل سلیم، لازمهی تدریس است
زمان اتخاذ تصمیماتی که دانشآموزان را تحت تأثیر قرار میدهد از قضاوت صحیح خود استفاده کنید.
در هر قانون استثنایی وجود دارد و شما باید بتوانید به اندازهی کافی و به سرعت متوجه این وضعیت بشوید تا قبل از این که از دست شما خارج شود آن را آرام کنید. بسیاری از دانشآموزان در طی سال ترفندهای زیرکانهای را برای فریب معلمان آموختهاند.
هشتمین مرحله در تدریس موفق:
بیتعصب و انعطاف پذیر باشید تا موفق شوید.
هیچ حق انتخاب دیگری ندارید.
چون با مردم سرو کار داریم باید آمادهی مسایل غیر منتظره هم باشیم و آنها را نتیجه بخش سازیم.
نهمین مرحله در یک تدریس موفق:
با ترس و لرز کار مسیر نمیشود.
با شک کار نکنید مطمئن باشید که حق با شماست.
دهمین مرحله در تدریس موفق:
در کار تدریس همت خود را بلند دار.
باید توقعتان را هم از دانشآموزان و هم از خودتان بالا ببرید.
مردم را میتوان به سه دسته تقسیم کرد: آنهایی که باعث میشوند مسائلی اتفاق بیفتد. آنهایی که تماشاگر یک اتفاق هستند و آنهایی که میگویند چه اتفاقی میافتد.
یازدهمین مرحله در تدریس موفق:
وسعت بخش گسترهی دید خویش را
زمانی که با چالشها مواجه میشوید همه چیز را در نظر بگیرید. منشور در دستان شماست.امیر عباس جعفری